W niedzielę, 21 lipca 2024 r. w Jasienicy odbył się Festiwal Tradycji „Kulinarne Pogranicze” – nie lada gratka dla smakoszy tradycyjnej, regionalnej kuchni. Wydarzenie odbyło się podczas obchodów Święta Powiatu Bielskiego oraz Dni Gminy Jasienica.

W rywalizacji wzięło udział aż 41 organizacji, które zaprezentowały swoje najlepsze potrawy. Jaworze reprezentowały cztery zespoły: 

Koło Gospodyń Wiejskich nr 1, Koło Gospodyń Wiejskich nr 2, Zespół Regionalny „Jaworze” oraz Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów – Koło Jaworze.

Hasłem przewodnim tegorocznej edycji było „rarytasy z kurzej zagrody”. Panie przygotowały wspaniałe potrawy w pięciu kategoriach: zupa, danie główne, produkt, ciasta i desery oraz napoje i nalewki. Komisja konkursowa oceniała nie tylko smak poszczególnych dań, ale także oryginalność i prezentację stoisk. Trzeba przyznać, że wszystkie stoły były piękne, a dania smakowite. Co ważniejsze, każdy mógł spróbować tych niezapomnianych smaków.

Koło Gospodyń Wiejskich nr 1 w Jaworzu zostało laureatem pierwszego miejsca w kategorii nalewek i napojów. Gospodynie pod okiem przewodniczącej koła Danuty Mynarskiej przygotowały wzmacniającą kości nalewkę „Kalciumit”, a co najważniejsze podzieliły się przepisem na ten prozdrowotny napitek.

„Jestem dumna, że starania i pasja członkiń KGW nr 1 zostały docenione. Wszystkie jaworzańskie zespoły zaprezentowały wysoki poziom tradycyjnych potraw, a ich starannie przygotowane stoiska skradły serca nie tylko jury. To doskonały przykład jak mała, lokalna społeczność może osiągnąć wielkie rzeczy dzięki wspólnej pracy i miłości do tradycji” – powiedziała Anna Skotnicka-Nędzka, wójt gminy Jaworze podczas gratulacji laureatkom.